w Krotoszynie
63-700 Krotoszyn
tel./fax: (62) 725-26-68
e-mail: sds@krotoszyn.pl
e-mail: sds@sds.krotoszyn.pl
Sezonowe warzywa i owoce latem
Czerwiec to miesiąc, w którym możesz już spotkać bakłażany, które utrzymują się aż do końca sierpnia. Do innych warzyw w tym okresie można również zaliczyć: kalafior, brokuły, buraki, chrzan, kapusta, papryka, rzodkiewka, szpinak, fasolkę szparagową, cukinie, ogórki, por, młodą marchewkę. W czerwcu zasmakujesz czerwonych porzeczek, malin, czy poziomek.
Lipiec to czas na przygotowywanie dań z fasolką szparagową, cukinią, kukurydzą i papryką, a także z koprem włoskim. Lipiec jest miesiącem, w którym zaczynają pojawiać się borówki amerykańskie, brzoskwinie, jagody, morele, wiśnie i porzeczki. Pod koniec lata zaczyna się również sezon na jeżyny, śliwki, czy aronie.
Sierpień to miesiąc, w którym masz jeszcze okazję nacieszyć się malinami, poziomkami, czarną porzeczką, winogronem, śliwkami, fasolką szparagową, cukinią, kapustą i brokułami.
Korzyści z jedzenia owoców i warzyw
Warzywa i owoce są niezbędne dla zdrowia, ponieważ dostarczają organizmowi witamin, błonnika pokarmowego oraz niektórych składników mineralnych. Są najbogatszym źródłem witaminy C, dobrym źródłem karotenu (prowitaminy A), kilku witamin z grupy B, polifenoli oraz potasu. Należą do produktów odkwaszających organizm.