Sprawdź aktualności ŚDS
Przydatne linki do stron
Dostępność cyfrowa WCAG 2.1

Zamówienia Publiczne
Biuletyn Informacji Publicznej
Zajęcia klubowe

Wideo spotkania dla uczestników

Wylosuj zdjęcie z naszego archiwum

Zajrzyj na naszego bloga 123tworzyszTy
Odwiedziny:
Dzisiaj: 24Razem: 151062
Kontakt:

Środowiskowy Dom Samopomocy
w Krotoszynie


ul. Langiewicza 2
63-700 Krotoszyn
tel./fax: (62) 725-26-68
e-mail: sds@krotoszyn.pl
e-mail: sds@sds.krotoszyn.pl

Zdrowo i kolorowo

Edukacja "na odległość" » Zdrowo i kolorowo

Sezonowe warzywa i owoce latem

Czerwiec to miesiąc, w którym możesz już spotkać bakłażany, które utrzymują się aż do końca sierpnia. Do innych warzyw w tym okresie można również zaliczyć: kalafior, brokuły, buraki, chrzan, kapusta, papryka, rzodkiewka, szpinak, fasolkę szparagową, cukinie, ogórki, por, młodą marchewkę. W czerwcu zasmakujesz czerwonych porzeczek, malin, czy poziomek. 

Lipiec to czas na przygotowywanie dań z fasolką szparagową, cukinią, kukurydzą i papryką, a także z koprem włoskim. Lipiec jest miesiącem, w którym zaczynają pojawiać się borówki amerykańskie, brzoskwinie, jagody, morele, wiśnie i porzeczki. Pod koniec lata zaczyna się również sezon na jeżyny, śliwki, czy aronie.

Sierpień to miesiąc, w którym masz jeszcze okazję nacieszyć się malinami, poziomkami, czarną porzeczką, winogronem, śliwkami, fasolką szparagową, cukinią, kapustą i brokułami.

Korzyści z jedzenia owoców i warzyw

  • może przeciwdziałać rozwojowi różnych chorób (nowotworów, chorób układu pokarmowego i krążenia),
  • wspomaga leczenie, np. nadwagi i otyłości,
  • wspiera pracę układu odpornościowego,
  • spowalnia procesy starzenia się organizmu,
  • korzystnie wpływa na wygląd sylwetki, cery i włosów,
  • poprawia samopoczucie.

Warzywa i owoce są niezbędne dla zdrowia, ponieważ dostarczają organizmowi witamin, błonnika pokarmowego oraz niektórych składników mineralnych. Są najbogatszym źródłem witaminy C, dobrym źródłem karotenu (prowitaminy A), kilku witamin z grupy B, polifenoli oraz potasu. Należą do produktów odkwaszających organizm.

> Czytaj całość w PDF