Sprawdź aktualności ŚDS
Przydatne linki do stron
Dostępność cyfrowa WCAG 2.1

Zamówienia Publiczne
Biuletyn Informacji Publicznej
Zajęcia klubowe

Wideo spotkania dla uczestników

Wylosuj zdjęcie z naszego archiwum

Zajrzyj na naszego bloga 123tworzyszTy
Odwiedziny:
Dzisiaj: 32Razem: 150043
Kontakt:

Środowiskowy Dom Samopomocy
w Krotoszynie


ul. Langiewicza 2
63-700 Krotoszyn
tel./fax: (62) 725-26-68
e-mail: sds@krotoszyn.pl
e-mail: sds@sds.krotoszyn.pl

Kompetencji społecznych

Pracownie » Kompetencji społecznych

Zajęcia w pracowni Kompetencji Społecznych prowadzi mgr Hanna Gęstwa – pedagog. Celem pracowni jest wzmacnianie samodzielności uczestnika i nabywanie bazowych umiejętności funkcjonowania w społeczeństwie. Treningi prowadzone w ramach zajęć określają drogi samodoskonalenia się, kształtują nabywanie wiedzy i umiejętności uniwersalnych.


W ramach prowadzonych treningów uczestnicy m.in.

  • wzmacniają aprobowane społecznie postawy oraz zachowania, konsultują potrzeby i trudności
  • rozpoznają uczucia i emocje swoje jak i doświadczane przez innych
  • kształtują zdolność pracy w grupie, aktywnego słuchania innych, nawiązywania rozmowy, podtrzymywania kontaktów
  • rozpoznają mechanizmy obronne
  • podejmują aktywności w życiu społecznym
  • kształtują rozwój umysłowy, społeczny, kulturalny poprzez podtrzymywanie dotychczasowej wiedzy, usprawnianiu uwagi i pamięci
  • kształtują poczucie tożsamości i własnej wartości
  • dbają o swój wizerunek i estetyczny wygląd.

Uczestnikom proponuje się następujące formy i metody pracy. Gry i zabawy dydaktyczne (krzyżówki, rebusy, układanki dydaktyczne, zabawy słowne, gry integracyjne, puzzle, memory), metody aktywizujące (tworzenie plakatów, kolaży), mapy pamięciowe, treningi w formie wyjść, spotkania tematyczne, filmoterapia, muzykoterapia. W ramach zajęć pracowni prowadzona jest Akademia Samodzielności Kulinarnej

Są to zajęcia dla małej grupy uczestników (12osób), które z powodu swoich ograniczeń intelektualnych bądź psychoruchowych nie mogą uczestniczyć w zajęciach w pracowni kulinarnej, odbywają się raz w tygodniu. Przy pomocy specjalistycznych sprzętów (uchwyty do przedmiotów, sztućce, karty pracy) w 6 osobowych grupach uczestnicy:

  • poznają artykuły spożywcze, przybory kuchenne, podstawowe czynności
  • doskonalą umiejętności praktyczne, samodzielność i pewność siebie
  • podejmują się przyrządzania prostych potraw
  • planują działania „krok po kroku” i kolejność wykonywania poszczególnych czynności.


1
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14