Sprawdź aktualności ŚDS
Przydatne linki do stron
Dostępność cyfrowa WCAG 2.1

Zamówienia Publiczne
Biuletyn Informacji Publicznej
Zajęcia klubowe

Wideo spotkania dla uczestników

Wylosuj zdjęcie z naszego archiwum

Zajrzyj na naszego bloga 123tworzyszTy
Odwiedziny:
Dzisiaj: 3Razem: 151041
Kontakt:

Środowiskowy Dom Samopomocy
w Krotoszynie


ul. Langiewicza 2
63-700 Krotoszyn
tel./fax: (62) 725-26-68
e-mail: sds@krotoszyn.pl
e-mail: sds@sds.krotoszyn.pl

Dieta lekkostrawna i jej znaczenie

Edukacja "na odległość" » Dieta lekkostrawna i jej znaczenie

Dodano: 01.03.2022

Główne cele diety lekkostrawnej to: odciążenie przewodu pokarmowego lub konkretnego, chorego narządu, łagodzenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, poprawa stanu zdrowia. 

Najważniejszą zasadą diety lekkostrawnej jest eliminacja produktów oraz potraw ciężkostrawnych, które długo zalegają w żołądku i wywołują wzdęcia. Lekka dieta zakłada ograniczenie przede wszystkim produktów wędzonych, ostro przyprawionych i marynowanych. Na diecie lekkostrawnej powinno się także unikać produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego. 

Mając jednak na uwadze, że jest on nieodłącznym elementem zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diety, zaleca się, by zmienić jego źródło. Zamiast surowych warzyw czy produktów zbożowych z pełnego ziarna, które mogą podrażniać przewód pokarmowych, można go dostarczać, włączając do jadłospisu młode warzywa, dojrzałe owoce, drobne kasze oraz pieczywo graham.

Istotną zasadą diety lekkostrawnej jest również spożywanie 4-5 niewielkich objętościowo posiłków dziennie, w podobnych odstępach czasowych oraz wypijanie minimum 1,5 litra wody. Ponadto należy dokładnie gryźć i żuć każdy kęs jedzenia. Ważną modyfikacją w diecie łatwostrawnej jest też zmiana sposobu przygotowywania potraw. Polecane techniki kulinarne to przede wszystkim gotowanie w wodzie i na parze oraz pieczenie w folii, rękawie lub zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Zakazane jest natomiast smażenie, grillowanie czy duszenie z obsmażanie.

Produkty zalecane i niezalecane

Jakie artykuły żywnościowe będą odpowiednie przy diecie lekkostrawnej? Wśród dozwolonych produktów wymienia się:

  • produkty zbożowe – jasne pieczywo, drobna kasza manna i kuskus, biały ryż, drobne makarony;
  • mleko i produkty mleczne – zsiadłe mleko, kefir, jogurt naturalny, mleko słodkie;
  • jaja – na miękko, jajecznica lub omlet na parze;
  • mięso i ryby – chuda wołowina, cielęcina, królik, kurczak, indyk oraz dorsz, pstrąg, flądra i sandacz;
  • tłuszcze – masło, słodka śmietanka, oleje roślinne podawane na zimno;
  • warzywa – gotowane, przetarte lub zmiksowane ziemniaki, marchew, buraki, szpinak, dynia, młoda fasolka szparagowa. Surowa zielona sałata, pomidor bez skórki, tarta marchewka;
  • owoce – jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, melony. Owoce powinny być dojrzałe, bez pestek i skórki;
  • napoje – woda niegazowana, kompoty z dozwolonych owoców, rozcieńczone soki z dozwolonych owoców.

Czego natomiast nie należy jeść na diecie łatwostrawnej?

Na liście produktów przeciwwskazanych znajdują się:

  • produkty zbożowe – pieczywo pełnoziarniste, razowe, żytnie na zakwasie, grube kasze, grube płatki zbożowe;
  • jaja – smażone, na twardo;
  • mięso i ryby – tłusta dziczyzna, wieprzowina, wołowina oraz łosoś;
  • tłuszcze – używane do smażenia;
  • warzywa – wszystkie, które nie są dozwolone, w tym nasiona roślin strączkowych, cebula, czosnek, kapusta;
  • owoce – wszystkie, które nie są zalecane;
  • napoje – woda gazowana, słodkie napoje gazowane, alkohol.

Dania lekkostrawne nie muszą kojarzyć się ze szpitalnym jedzeniem, mdłymi kleikami czy zupami bez smaku. Dieta łatwostrawna może być niezwykle urozmaicona, a spożywane w jej ramach dania – naprawdę pyszne!

 

Dzień

 

Śniadanie

Drugie śniadanie

 

Obiad

 

Podwieczorek

 

Kolacja

 

 

Dzień 1

bułka pszenna z masłem, dobrej jakości wędliną, sałatą i pomidorem bez skórki 

pieczone jabłko 

pstrąg gotowany na parze z gotowanymi ziemniakami i marchewką 

jogurt naturalny 

zupa krem z cukinii 

 

 

Dzień 2

bułka paryska z twarożkiem i pomidorem bez skórki 

mus jabłkowy z cynamonem 

indyk pieczony z warzywami i purée 

pancakes na jogurcie z serkiem naturalnym lub owocami 

jajko na miękko, bułka z serkiem naturalnym 

 

 

Dzień 3

2-3 jajka na miękko, 2 pomidory bez skórki 

twaróg z jogurtem naturalnym i miodem 

gulasz podany z kaszą jaglaną 

nektarynki bez skórki 

gotowana pierś kurczaka z duszonym szpinakiem i kaszą jaglaną

 


Źródła:

https://www.wapteka.pl/blog/artykul/dieta-lekkostrawna-jakie-sa-jej-glowne-zasady-i-co-mozna-jesc-polecany-jadlospis-przy-diecie-lekkostrawnej

https://zywienie.abczdrowie.pl/dieta-lekkostrawna