w Krotoszynie
63-700 Krotoszyn
tel./fax: (62) 725-26-68
e-mail: sds@krotoszyn.pl
e-mail: sds@sds.krotoszyn.pl
Dodano: 01.03.2022
Główne cele diety lekkostrawnej to: odciążenie przewodu pokarmowego lub konkretnego, chorego narządu, łagodzenie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, poprawa stanu zdrowia.
Najważniejszą zasadą diety lekkostrawnej jest eliminacja produktów oraz potraw ciężkostrawnych, które długo zalegają w żołądku i wywołują wzdęcia. Lekka dieta zakłada ograniczenie przede wszystkim produktów wędzonych, ostro przyprawionych i marynowanych. Na diecie lekkostrawnej powinno się także unikać produktów zawierających duże ilości błonnika pokarmowego.
Mając jednak na uwadze, że jest on nieodłącznym elementem zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diety, zaleca się, by zmienić jego źródło. Zamiast surowych warzyw czy produktów zbożowych z pełnego ziarna, które mogą podrażniać przewód pokarmowych, można go dostarczać, włączając do jadłospisu młode warzywa, dojrzałe owoce, drobne kasze oraz pieczywo graham.
Istotną zasadą diety lekkostrawnej jest również spożywanie 4-5 niewielkich objętościowo posiłków dziennie, w podobnych odstępach czasowych oraz wypijanie minimum 1,5 litra wody. Ponadto należy dokładnie gryźć i żuć każdy kęs jedzenia. Ważną modyfikacją w diecie łatwostrawnej jest też zmiana sposobu przygotowywania potraw. Polecane techniki kulinarne to przede wszystkim gotowanie w wodzie i na parze oraz pieczenie w folii, rękawie lub zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Zakazane jest natomiast smażenie, grillowanie czy duszenie z obsmażanie.
Produkty zalecane i niezalecane
Jakie artykuły żywnościowe będą odpowiednie przy diecie lekkostrawnej? Wśród dozwolonych produktów wymienia się:
Czego natomiast nie należy jeść na diecie łatwostrawnej?
Na liście produktów przeciwwskazanych znajdują się:
Dania lekkostrawne nie muszą kojarzyć się ze szpitalnym jedzeniem, mdłymi kleikami czy zupami bez smaku. Dieta łatwostrawna może być niezwykle urozmaicona, a spożywane w jej ramach dania – naprawdę pyszne!
Dzień |
Śniadanie |
Drugie śniadanie |
Obiad |
Podwieczorek |
Kolacja |
Dzień 1 |
bułka pszenna z masłem, dobrej jakości wędliną, sałatą i pomidorem bez skórki |
pieczone jabłko |
pstrąg gotowany na parze z gotowanymi ziemniakami i marchewką |
jogurt naturalny |
zupa krem z cukinii |
Dzień 2 |
bułka paryska z twarożkiem i pomidorem bez skórki |
mus jabłkowy z cynamonem |
indyk pieczony z warzywami i purée |
pancakes na jogurcie z serkiem naturalnym lub owocami |
jajko na miękko, bułka z serkiem naturalnym |
Dzień 3 |
2-3 jajka na miękko, 2 pomidory bez skórki |
twaróg z jogurtem naturalnym i miodem |
gulasz podany z kaszą jaglaną |
nektarynki bez skórki |
gotowana pierś kurczaka z duszonym szpinakiem i kaszą jaglaną
|
Źródła: